- 17. januar 2022
- by Christian Svane
- 0 Synes godt om
- 0 / 5
- Sværhed: Let
-
Set1.231
Sad for en rum tid siden og læste bogen Madskulinitet af Jonathan Leer.
Som en del af denne bog analyseres “Spise med Price”, som en del af den måde hvorpå Brødrene påvirker vores madkultur – specielt den mandlige del.
Og det er om nogen to gutter, som jeg kan identificere mig med. Den franske bistromad og kærligheden til maden, som der nurses i længere tid. Jonathan Leer skriver om, hvordan vores madkultur i TV groft sagt kan deles op, som i at kvinder laver den sunde og hverdagsagtige mad, mens herrerne er mere til den eskapistiske madlavning, hvor vi “flygter” fra hverdagen (på samme måde som Price-brøderene flygter i sommerhus for at lave mad til dem selv:-) ). Flugten er mod det lidt mere usunde mad, eller den mad som ikke altid er lige i tråd med tiden kostråd.
Jeg er langt hen ad vejen enig i Leers analyse af TV´s indflydelse på os. Bevares laver jeg masser af hverdagsmad til familien. Det gør både hustruen og jeg, men jeg har alle dage elsket mine fredage, hvor man har planlagt lidt ekstra lækkert mad, som man går og kæler for i så lang tid som muligt – man skal jo lige hjem fra arbejde.
Det bringer os frem til denne gratineret bandit af en løgsuppe.
Det er nu ikke fordi, at løgsuppen er mega usund. Den består groft sagt af fond, løg, brød og ost. Jeg bruger mest den fransk løgsuppe som en forret. Meeeen med en lille sidekick-salat, tænker jeg, at den sagtens kan fungere som et hverdagsmåltid.
Fransk løgsuppe
Christian SvaneVærktøj
- 4 portionssuppeskåle som kan gå i ovnen
Ingredienser
- 25 g smør
- 1 kg løg
- 1 spsk sukker
- 1 ½ liter vand
- 3 oksebouillonterninger eller 4-5 spsk fond fra flaske
- 1-2 dl hvidvin
- 2-4 cl (kan undlades, hvis man ikke vil flambere). Jeg bruger ikke cognac i skolebrug…
- 2-3 laurbærblade
- 1 kvist frisk timian (eller 1 tsk)
- 1 spsk friskkværnet peber
- 2 spsk hvedemel
- 4 skiver brød
- 200 g Gruyere, Comte eller Emmentaler (den sidste er lettest at få fat i)
Sådan gør du
- Skær enderne af løgene, pil dem og skær dem i tynde skiver.
- Varm en gryde op til middelhøj varme. På med smør.
- Svits løgene i rigeligt smør, som Price-brødrene siger. Svits i ca. 4-5 minutter ved middelhøj varme, inden du skruer ned på middel varme.
- Tilsæt sukker. Herfra må løgene gerne langsomt tage farve, og de vil stille og roligt karamellisere = lækker smag! Lad løgene stå i en 15-20 minutter. Giv dem et kig i ny og næ, giv dem lidt kærlighed og vend lidt i dem, sådan at de ikke brænder på.
- Mens løgene hygger i gryden kan du i mellemtiden skære brødet i skiver og riste dem i ovnen. 180º til de crispy ala tvebakker.
- Efter ca. 15-20 minutter tilsættes hvidvin (og evt. cognac).Lad alkoholen dampe af.
- Når alkoholen er dampet af, drysses 2 spsk hvedemel på løgene. Vend godt rundt.
- I med timian, peberkorn, laurbærblade. Rør, rør, rør…
- Hæld vand i gryden, samt oksebouillonterningerne eller fond.
- Tænd din ovn på 200° med grillfunktion. Vi skal nemlig gratinere ost på suppen lige om lidt.
- Lad suppen simre 15-20 minutter og fjern timian og laurbærbladene igen. Du kan evt. smage til med lidt ekstra hvidvin (og/eller cognac).
- Fordel nu suppen i 4-6 suppeskåle, der kan tåle at gå i ovnen. Placer et par skiver sprødt brød som “tømmerflåder” på overfladen, og last dem med rigelig revet ost. Stil nu skålene i ovnen under grill-legemet og gratinér osten til den bobler og begynder at tage farve.
Velbekomme.